Exerciţi acte de violenţă asupra unui poliţist local? Rişti pedepse mai mari!

       Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronunţat Decizia 19/2020 privind dezlegarea unei chestiuni de drept referitoare la noţiunea de ”poliţist” în interpretarea dispoziţiilor art. 257 alin. (4) din Codul penal, care reglementează infracţiunea de ultraj.

       Prin hotărârea menţionată mai sus, ICCJ a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: „dacă noţiunea de poliţist prevăzută de art. 257 alin. (4) din Codul penal are un sens restrâns şi se referă doar la poliţiştii a căror activitate şi statut sunt reglementate de Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului sau are un sens larg, general, care cuprinde şi poliţiştii locali a căror activitate şi statut sunt reglementate de Legea poliţiei locale nr. 155/2010 şi Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici„.

       Aşadar, ICCJ stabileşte că, în interpretarea dispoziţiilor art. 257 alin. (4) din Codul penal, noţiunea de „poliţist” are în vedere şi persoana care exercită funcţia de poliţist local în temeiul Legii poliţiei locale nr. 155/2010.

       În concret, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui poliţist local aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate. De exemplu, în cazul ameninţării unui poliţist local, limitele de pedeapsă prevăzute de art. 206 CP – închisoarea de la 3 luni la 1 an se majorează cu jumătate, astfel încât vom avea închisoarea de la 4 luni şi 15 zile la 1 an şi 6 luni.

 

     

Ai neclarităţi? Contactează-ne!

          

       

Av. Gina Terinte

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 7 =

Apasă aici pentru a adăuga propriul text

Apasă aici pentru a adăuga propriul text